Over Kim

Kim Wiggers

Ik ben Kim Wiggers (1993) en ik woon in Raalte, Overijssel. Ik heb het schilderen mezelf aangeleerd.

Als klein meisje begon ik al te tekenen en kleuren. Dit waren vooral veel dier en mensfiguren. Tijdens mijn tienerjaren werkte ik in verschillende stijlen, maar stond Japanse anime en manga op de voorgrond. Op mijn 16e ben ik begonnen met schilderen in acrylverf. Hierbij is het tekenen nog een belangrijke eerste stap in het maken van mijn schilderijen, hoewel de tekenlijnen daarna volledig bedekt worden met verf. In die tijd was het schilderen hoofdzakelijk een uitlaatklep en een manier om mezelf te ontdekken. Het leverde hele persoonlijke schilderijen op, die ik om die reden ook privé houd. In de loop van de jaren erna is de liefde voor landschap en wolken meer op de voorgrond gekomen. In combinatie met een soort diepere laag, waarmee ik alsnog verhalen vertel en/of emoties wil overbrengen. Het schilderij “Tijd is…” (2013) is een belangrijk schilderij die de overgang naar mijn huidige schilderijen heeft ingeluid. Wat zich vooral bevind in de magisch realistische schilderkunst, met uitschieters richting het surrealisme. Sinds mijn 23ste heb ik een eigen atelier aan huis. En heb ik de overstap gemaakt op het volledig werken in olieverf. 

Elk nieuw schilderij maakt een zelfde soort proces door: Het begint met een verhaal of een gevoel wat ik wil uitbeelden. In de loop van enkele dagen tot weken ontwikkeld dit verhaal of gevoel zich tot een ruwe schets. Waarna het door allerlei ontwerp stappen gaat. De laatste stap is de laatste tijd vaak een ruwe schets en/of ontwerp in Photoshop. Zodra alle ontwerp stappen doorlopen zijn begin ik met een potlood schets op het doek. Waarna het werkelijk schilderen begint. In meerdere lagen over elkaar heen wordt het schilderij opgebouwd. Door het hele proces heen volg ik mijn gevoel en laat ik mijn gevoel mijn keuzes bepalen. Hierdoor wil ik wel eens kleine of grotere dingen aanpassen en veranderen. En dan wordt het eindresultaat soms nog net iets anders dan dat mijn oorspronkelijke plan was. Maar juist deze vrijheid vormt elk schilderij zoals het is.

Wanneer ik aan het schilderen ben, heb ik vaak geen besef van tijd meer. Voor mij is het schilderen echt een manier om rust en ontspanning te krijgen.

Naast schilderen heb ik meerdere andere hobby’s en passies. Als eerste zijn dat mijn 2 honden Kyra (maltezer) en Ayla (Friese Stabij), deze komen ook zo nu en dan voor in mijn schilderijen. Ik vind wandelen met ze dan ook erg prettig. Veel van mijn wolken luchten zijn ook gefotografeerd tijdens de wandelingen met mijn honden. Verder geniet ik enorm van de sport badminton. Daarnaast houd ik van reizen. Bij voorkeur naar de meer afgelegen gebieden, waar de menselijke invloed nog niet zo aanwezig is. Met uitgestrekte berg landschappen en grote natuurlijke vlaktes. Vele van deze landschappen vormen dan ook een grote inspiratie voor mijn schilderijen. En eigenlijk met alles wat ik doe, wandelen, reizen of gewoon simpele uitstapjes maak ik enorm veel foto’s. Al deze foto’s hebben ondertussen al een behoorlijke database gecreëerd waaruit ik de inspiratie haal voor mijn schilderijen.

Prijs:

Hoofdprijs Nationale Kunstdagen 2017