Over Kim

Kim WiggersIk ben Kim Wiggers (1993) en ik woon in Raalte, Overijssel. Ik heb het schilderen mezelf aangeleerd.

Als kleins meisje begon ik al te tekenen en kleuren. Dit waren vooral veel dier en mensfiguren. Tijdens mijn tienerjaren werkte ik in verschillende stijlen, maar stond Japanse anime en manga op de voorgrond. Op mijn 16e ben ik begonnen met schilderen in acrylverf. Hierbij is het tekenen nog een belangrijke eerste stap in het maken van mijn schilderijen, hoewel de tekenlijnen daarna volledig bedekt worden met verf. In die tijd was het schilderen hoofdzakelijk een uitlaatklep en een manier om mezelf te ontdekken. Het leverde hele persoonlijke schilderijen op, die ik om die reden ook privé houd.  In de loop van de jaren erna is de liefde voor landschap en wolken meer op de voorgrond gekomen. In combinatie met een soort diepere laag, waarmee ik alsnog verhalen vertel en/of emoties wil overbrengen. Het schilderij “Tijd is…” (2013) is een belangrijk schilderij die de overgang naar mijn huidige schilderijen heeft ingeluid. Wat zich vooral bevind in de magisch realistische schilderkunst, met uitschieters richting het surrealisme. Sinds mijn 23ste heb ik een eigen atelier aan huis. En heb ik de overstap gemaakt op het volledig werken in olieverf. 

Elk nieuw schilderij maakt een zelfde soort proces door: Het begint met een verhaal of een gevoel wat ik wil uitbeelden. In de loop van enkele dagen tot weken ontwikkeld dit verhaal of gevoel zich tot een ruwe schets. Waarna het door allerlei ontwerp stappen gaat. Zodra ik het gevoel heb een goed beeld te hebben van het geheel, dan begin ik een potlood schets op het doek. Tijdens het schetsen op het doek begint alles steeds meer vorm te krijgen. Waarna het werkelijk schilderen begint. In meerdere lagen over elkaar heen wordt het schilderij opgebouwd. Door het hele proces heen volg ik mijn gevoel en laat ik mijn gevoel mijn keuzes bepalen. Hierdoor wil ik wel eens kleine of grotere dingen aanpassen en veranderen. En dan wordt het eindresultaat soms nog net iets anders dan dat mijn oorspronkelijke plan was. Maar juist deze vrijheid vormt elk schilderij zoals het is.

Wanneer ik aan het schilderen ben, heb ik vaak geen besef van tijd meer. Voor mij is het schilderen echt een manier om rust en ontspanning te krijgen.

Prijs:

Hoofdprijs Nationale Kunstdagen 2017