Over Kim

Kim WiggersIk ben Kim Wiggers, 26 jaar oud en wonend in Raalte. Ik heb het tekenen en schilderen mezelf aangeleerd en ben nog altijd lerende. Ik teken al sinds ik me kan herinneren. In het begin tekende ik vooral veel dieren, mensfiguren en iets later anime/manga (Japanse teken stijl). Op mijn 16e ben ik begonnen met schilderen. Hierbij is het tekenen nog een belangrijke eerste stap in het maken van mijn schilderijen, hoewel de tekenlijnen daarna volledig bedekt worden met verf.

Door de jaren heen heb ik met name met Acrylverf geschilderd, vooral omdat ik geen geschikte ruimte had om met Olieverf te werken. Op mijn 17e heb ik het even geprobeerd en gemerkt dat ik Olieverf wel erg fijn vond werken. Sinds eind 2016 heb ik eindelijk een eigen atelier en ben daarom opnieuw begonnen met Olieverf. En sinds dien heb ik een liefde voor olieverf ontwikkeld.

In welke stijl ik begon met schilderen, is me niet helemaal duidelijk. Maar in de loop van de tijd ben ik steeds meer in een soort surrealistische of magisch realistische stijl gaan schilderen. Dit vind ik twee erg interessante en leuke stijlen. Voorbeeld voor mij zijn dan ook werken van: Salvador Dali, Carel Willink en hedendaagse kunstenaars als Rob Gonsalves, Joel Rea, Jacek Yerka en Vladimir Kush.

Elk nieuw schilderij begint met een verhaal of een gevoel wat ik wil uitbeelden. In de loop van enkele dagen tot weken ontwikkeld dit verhaal of gevoel zich tot een ruwe schets. Waarna het door allerlei ontwerp stappen gaat. Zodra ik het gevoel heb een goed beeld te hebben van het geheel, dan begin ik een potlood schets op het doek. Tijdens het schetsen op het doek begint alles steeds meer vorm te krijgen. Waarna het werkelijk schilderen begint. In vele lagen over elkaar heen wordt het schilderij opgebouwd. Door het hele proces heen volg ik mijn gevoel en laat ik mijn gevoel mijn keuzes bepalen. Hierdoor wil ik wel eens kleine of grotere dingen aanpassen en veranderen. En dan wordt het eindresultaat soms nog net iets anders dan dat mijn oorspronkelijke plan was. Maar juist deze vrijheid vormt elk schilderij zoals het is.

Wanneer ik aan het schilderen ben, heb ik vaak geen besef van tijd meer. Voor mij is het schilderen echt een manier om rust en ontspanning te krijgen.

Prijs:

Hoofdprijs Nationale Kunstdagen 2017